Single mama i online dating

Kada malo zalečim srce od raznih udaraca, desi se i da se odvažim da se ponovo otvorim ka muškom rodu, a čak i dozvolim sebi da pomislim da bih ponovo mogla da volim. Takav period desio mi se pre par meseci, a pošto je pandemija u tom trenutku bila u punom jeku, nisam imala drugog izbora nego da isprobam online dating. 

Online dating deluje kao ona čuvena “KUPOVINA IZ FOTELJE”, a nalazak gospodina pravog kao “KOLAČ U TIGANJU, NEMOGUĆE!” Kad sve sabereš i oduzmeš, zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Sama činjenica da staviš svoju najlepšu fotku, a onda iz kreveta, neočešljana, nenašminkana, sa kesom čvaraka u jednoj, a telefonom u drugoj ruci biraš potencijalnog čoveka svog života je prosto fenomenalna i bravo za onog ko online dating izmisli. Problem je što je i sa druge strane ista situacija. Predstavnik upoznaje predstavnika, a stvarne osobe se kriju iza sređenih slika, citata iz Andrićevih knjiga koje nikada nisu pročitali i umetničkih fotografija zalaska sunca ukradenih sa tuđih Instagram profila. Ali, nisam krenula u online dating da hejtujem od starta, moram mu prvo dati šansu!

Tu je ljubav, evo, samo što nije

 

U moru online dating aplikacija koje se mogu besplatno preuzeti, bez previše razmišljanja, izabrala sam prvu koja mi se prikazala na ekranu. Greška, velika greška. Slučajno sam izabrala aplikaciju gde momci mogu prvi da startuju devojke, što ne bih poželela ni najgorem neprijatelju (kasnije će biti jasno i zašto).

Ne znam odakle bih počela, jer nakon otvaranja profila, dobila sam oko 200 poruka u roku od sat vremena i ništa mi nije bilo jasno. Ubrzo sam shvatila da je većina ljudi koji su aktivni na aplikaciji, zabavna koliko i betonski stub ispred moje zgrade, kao i da se mogu podeliti u nekoliko (predvidljivih) kategorija.

Uvrnuto kulturni

 

Najveći broj onih koji su mi poslali poruku čine uvrnuto kulturni momci, koji kao da su svi do jednog prošli kroz školu zavođenja Peđe Gnjatića. Nije da su oni loši, nisu, ali uvrnuto kulturni start je takav da ne zna čovek da li da se smeje ili da plače. Možda bi neko pitao, dobro, devojko, šta hoćeš, evo fin i kulturan. Jeste, ali na takav način da me prođe jeza kroz kičmu i da se zapitam ima li on možda bunar u kući, na čijem dnu drži zatočene devojke, u stilu Kad jaganjci utihnu.

Romantici

 

Ne, nisam ogorčena žena, romantika je divna, ali kada dođe vreme za nju, sa osobom kojoj mogu da se otvorim, u kojoj mogu da uživam. Kada lik koji me je prvi put video pet minuta ranije na fotografiji za koju ni ne zna da li je zapravo moja, napiše roman u nastavcima gde se zaklinje na večnu ljubav, teško je a ne pomisliti da tu zaista nešto nije u redu.

Klinci 

 

U čemu problem sa dvadesetogodišnjim devojkama, ne znam, ali dobila sam na desetine poruka od momaka rođenih posle 2000. godine. Ova grupacija bliža je godinama mom detetu, što je (makar meni) posebno uznemirujuće. Jednog sam čak i otvoreno pitala da mi objasni ovu za mene neshvatljivu pojavu, nije umeo. Reći ću samo da mi zaista u životu ni malo nije bila potrebna reminiscencija na post-pubertetska muvanja.

Psihopate

 

Osobe koje nepoznatim ženama šalju ovakve poruke slobodno hodaju ulicom. Neka slike same govore.

Zašto si ozbiljna?

 

Na svoj profil stavila sam sliku na kojoj se ne smejem, ne osmehujem, na njoj nema nikakvog znaka da sam u tom trenutku preterano happy. Slikala sam se sama sa sobom jednog dana kada sam sebi bila lepa, glave blago nagnute na jednu stranu, bez osmeha, samo moje lice. U trenutku kada je fotografija nastala, bila sam savršeno mirna i zadovoljna svojim životom. Međutim, veliki broj muškaraca je tu moju sliku shvatio kao poziv da me priupita ZAŠTO SAM OZBILJNA, jerbo žena mora biti srećna i nasmejana na svim slikama, a i u životu, 24/7, dok ne umre. Takođe, bitno je naglasiti, da u većini slučajeva, gospodin koji postavlja pitanje, na svojoj fotografiji izgleda kao da je odstajao u vinobranu preko leta, a onda se slikao kalkulatorom, gde se svi pikseli mogu prebrojati.

 

Duhoviti

 

Da li ste se pitali nekada za koga su snimane Kursadžije i ko uopšte misli da je taj nivo humora smešan?

Ovaj lik:

Pobednik 

 

Nema cile-mile sa ovim gospodinom. Apsolutni pobednik startovanja svih vremena.

Lik koji je bio normalan prvih 12 sati

 

Kada sam već mislila da ne postoji normalan lik na mreži, jedan momak, malo stariji od mene, kulturno se javio i započeo konverzaciju. Čak smo i zajedno zaključili kako su apsolutno svi sa kojima smo se dopisivali potpuni idioti i podelili par pristojnih šala. Kada se uporedi sa prethodnim udvaračima, dečko je delovao kao Tesla. Međutim, 12 sati kasnije, čovek koji me nikada nije upoznao, počeo je da navodi koje sve potrebe ja kod njega moram ispuniti da bi on bio zadovoljan i srećan. Moram naglasiti da nijednog trenutka ja nisam bila upitana da li mi bilo šta od toga odgovara. Dobila sam i opasku da mnogo radim i da treba više da se opuštam, na šta sam upitala:

A čime se ti baviš, beše? 

Pa moji imaju firmu, pa ja tamo radim, he, he (unutrašnji vrisak single mame). 

Zaključak

 

Obrisala sam profil nakon 48 sati. Od mnogobrojnih poruka koje sam dobila, ušla sam tek u nekoliko konverzacija, a svaka je počela i završila se muškim potrebama –  da dobije pažnju, da traži seks, da ispadne pametan, da udeli nepotreban i neželjen savet, da soli pamet, da bude glavni. Niti jednom nisam niti čula pitanje, niti osetila da se sa druge strane neko pita – šta je to što ja želim, da li ja želim da konverzacija ide u pravcu u kom on vodi, da li mi je neprijatno da o nečemu pričam. I na kraju sam zaključila da ih interesuje isključivo ideja žene, a ne prava osoba od krvi i mesa. Da sam ovaj tekst objavila kada sam prvobitno planirala, rekla bih da je online dating baš sranje, ali onda sam odlagala i odlaga, obaveze, posao, ma mrzi me da kropujem fotke…  A onda je život morao da me demantuje.

Bonus: On

 

Dva meseca kasnije, otvorila sam profil na drugoj aplikaciji za upoznavanje uz ideju da umesto jednog teksta napravim serijal o online datingu i da nastavim da o istom pišem sve najgore, ubeđena da tamo ne postoji normalna osoba sa kojom ću moći da ostvarim bilo kakvu komunikaciju. Međutim, kako u životu obično biva, taj nastavak se neće desiti, jer sam vrlo brzo, u roku od dva dana, baš na toj online dating aplikaciji, upoznala njega. O njemu ništa neću reći jer ljubomorno čuvam početak koji obećava.

Dakle, i posle trauma od užasnih startova, svim single mamama i devojkama moram preporučiti online dating, uz napomenu da će vam biti neophodno MNOGO, MNOOOOOGO strpljenja. 

Možda ti se dopadne: